понеділок, 15 жовтня 2018 р.

Педагогічний портрет


Якби українців запитали, чи хочуть вони працювати у школі, — напевно, ствердну відповідь дало б кілька осіб зі ста. Хоч як прикро визнавати, але більшість молодих людей не мріє про вчительську кар’єру та роботу з дітьми. Я-педагог у другому поколінні. Продовжую  справу своєї мами Наталі Миколаївни, яка викладала географію на протязі 34 років   і передаю своє захоплення роботою наступним поколінням.  Ще в шкільному віці я знала , що моє покликання – вчити дітей. Підручники, зошити, пустотливі учні, веселі дзвінки, зустрічі з батьками, цікаві уроки, важкі контрольні роботи все це – моя улюблена робота.  Я – Вчитель!
Сьогодні, упевнено ступаючи на дорогу педагогічного пошуку, розумію, що у моїй професії змінюється багато чого. Підручники стають електронними, з’являються  інтерактивні дошки,   випускні іспити замінило незалежне тестування. Тому і я, як сучасний вчитель, намагаюся не стояти на місці, а впевнено крокувати в ногу із часом. Тема моєї  самоосвітньої діальності: «Інноваційні форми роботи на уроках географії та економіки».
Використовую у своїй роботі найрізноманітніші освітні новації, а перевагу надаю інтерактивним методам навчання, коли спостерігається демократизація у спілкуванні учителя та учня, адже вони є партнерами у навчальному процесі.
Розумію, що сучасним школярам  нелегко збагнути пріоритет знань, тому постійно спонукаю до пошуково- дослідницької роботи, всіляко допомагаю. Вважаю, що вивчати рідний край тільки на уроках географії  замало. Необхідно використовувати можливості позакласної роботи. Кожного року учні нашої школи  мають стабільно високі результати в різних конкурсах:
·        участь пошукових загонів школи у Всеукраїнській експедиції «Моя країна –Україна» в рамках краєзнавчого руху «Донбас - мій рідний край»,
·        участь у конкурсах та інтернет -вікторинах  Донецького обласного еколого – натуралістичного центра,
·        участь у еколого - краєзнавчому русі учнівської та студентської молоді «Донбас заповідний»,  « Малі річки -  життя Донбасу»,
·        участь у Відкритому обласному Чемпіонаті з інтернет-вікторин "Знай, люби, бережи",
·        участь у  Всеукраїнський  Інтернет-турнірі із  природничих дисциплін
"Відкрита природнича демонстрація".
Також результативною є робота туристсько – краєзнавчого гуртка «Юні туристи - краєзнавці».   Заняття в гуртку поглиблюють знання учнів, розширяють їх кругозір, виховують загальнолюдські цінності. Програмою  передбачено проведення навчальних екскурсій, туристських прогулянок та подорожей, вивчення народних традицій, проведення пошукових експедицій відповідної тематики.
Принципи моєї роботи :
·        гуманістична спрямованість у навчанні та вихованні;
·        пошуки нових нестандартних форм та методів навчання, які допомагають учням активно засвоювати матеріал;
·        диференційований підхід до дітей з урахуванням їхніх індивідуальних здібностей, виявлення та підтримка обдарованих дітей;
·        стимулювання навчальної діяльності ( заохочення, створення ситуацій успіху, спонукання до активної праці);
·        всебічне підвищення ефективності кожного уроку;
·        впровадження інноваційних технологій навчання та виховання учнів.
  Методики, що використовую у своїй роботі:
·        Інтерактивні методи навчання;
·        Особистісно - орієнтований підхід;
·        Ілюстративно-пояснювальний;
·        Проблемно-пошуковий;
·        Застосування комп'ютерних технологій.
Повністю згодна із висловом К Ушинського: «Учитель живе доти, доки вчиться, тільки-но він перестає вчитися, у ньому помирає вчитель». Тому  знаходжусь в постійному творчому пошуку оригінальних нестандартних рішень різноманітних проблем , працюю над підвищенням мотивації та пізнавальної активності  учнів та хочу навчитися організовувати урок у такий спосіб, щоб учні сказали: «Як швидко минув урок!».
Вважаю, що бути особистістю - це невід'ємна умова успіху в сучасній  освіті. Оскільки домагатися успіху зараз можуть тільки сильні, цікаві, творчі та харизматичні люди.  Тому маю багато інтересів та захоплень окрім педагогічної діяльності. Я полюбляю  подорожувати,  захоплююсь кулінарією, вишиваю  бісером та в’яжу.
     Будучи вчителем, я щаслива, тому що у мене є можливість знову і знову пізнавати світ. Я щаслива, тому що я віддаю тепло своєї душі. Я щаслива, бо бачу результати своєї праці. Хтось із моїх учнів стане відомим філологом, хтось, подорожуючи по світу, буде дивувати оточуючих чудовим розмовним англійським, хтось буде хорошим батьком чи матір'ю, а хтось стане просто доброю людиною. І дуже сподіваюся: серед них будуть і вчителі, які дадуть можливість відчути ще багатьом учням радість польоту і пізнання життя.

четвер, 22 лютого 2018 р.

 Шановні  учні!
Рекомендації щодо організації дистанційного навчання під час карантину ви зможете знайти на сайті школи. Посилання